Kitchenstore - Gjutjärnspannor
Vi hjälper dig att välja bra pannor i gjutjärn. Om du funderar så läs gärna vidare. Du förstår säkert att dessa grill- och stekpannor är något utöver det vanliga.
Ett bättre val
Det råder ingen tvekan om att en gjutjärnspanna levererar ett fantastiskt stekresultat. Därför är det inte konstigt att så många människor föredrar den här typen av stekkärl framför så många andra.
Det är ingen hemlighet att gjutjärn är ett otroligt hållbart material, varför produkterna ofta går tillbaka i flera generationer. Detta är helt klart en av fördelarna du bör tänka på när du investerar i en gjutjärnspanna.
Välj rätt gjutjärnspanna
Med gjutjärnspannor kan du skapa en naturlig non-stick beläggning med lite matolja efter varje användning. Det är en klar fördel då du inte riskerar skadad beläggning som kan hamna i maten. En gjutjärnspanna behöver inte bara användas på spishällen. Det slitstarka materialet tål även ugnen. Detta gör att du kan göra mindre rätter som behöver ha en stekt yta och sedan laga färdigt i ugnen.
Gjutjärnspannan är väldigt enkel att rengöra. Visst, de ska helst rengöras för hand, men det är enkelt och okomplicerat. Så länge du bara gör det så fort du är färdig med att använda det, tar det ingen tid.
Grillpanna eller stekpanna
Liksom så många andra pannor finns även gjutjärnspannor som både grillpanna och stekpanna. Om det är första gången du behöver investera i en gjutjärnspanna så blir rekommendationen helt klart en stekpanna. Möjligheterna är flera med denna typ av panna. Grillpannan kommer
Rätt storlek
Det är en bedömningsfråga att välja storlek. Liksom så många andra pannor finns även gjutjärnspannorna i en mängd olika storlekar. Här ska du bedöma hushållets storlek och vad du tänker laga på pannan. Den vanligaste storleken är mellan 26–28 cm.
Emaljens funktion
En gjutjärnspanna med emalj är oftast skonsammare då ytan är slät. Det gör det också lättare att rengöra. Det här är bra allroundpannor i gjutjärn som är idealiska för vanliga stek- och sjudrätter. En gjutjärnspanna utan emalj, även kallad den mattsvarta emaljen, är grövre. Detta ger en perfekt stekyta. Den är perfekt till biff och stek som bara kräver en snabb vändning på pannan.
dock alltid att vara ett bra tillskott när du väl blivit kär i den vanliga gjutjärnsstekpannan.