Gjutjärnsgryta - Kitchenstore
Många anser att gjutjärnsgrytan är “kungen” inom köksredskap. En av de största fördelarna med gjutjärn är dess hållbarhet. De är nästan omöjliga att förstöra, och håller oftast längre än de många nya och avancerade produkter som hela tiden tillkommer. Gjutjärn kan lätt hålla i generationer om det behandlas på rätt sätt.
Fina resultat
Likaså uppnår du ett konsekvent resultat varje gång. Den är idealisk för grönsaker och grytor. Detta eliminerar behovet av att flytta runt och säkerställer en jämn värmefördelning. Samtidigt tål gjutjärnsgrytorna också höga temperaturer. Detsamma gäller om du använder gjutjärnspannan i ugnen. Du slipper vända på det hela tiden. Möjligheterna är många med en gjutjärnsgryta.
Självklart kommer du att kompromissa med vikten när du väljer en gjutjärnsgryta. Materialet är tyngre än andra, så det bör du ha i åtanke när du investerar i en ny kruka. Detta är dock inget som gör att många väljer bort grytan, då det finns så många andra fördelar som talar för sig själva.
Så väljer du rätt gjutjärnsgryta
När du ska välja din gjutjärnsgryta finns det flera saker att tänka på. Det är klart att det är skillnad på de många gjutjärnsgrytorna; men det viktigaste är storleken och emaljen.
Storlek
Urvalet av dessa grytor finns i en mängd olika storlekar. En bra utgångspunkt är att välja en på cirka fyra liter. Då har du stor möjlighet att göra allt från sjudrätter och soppor till hela stekar och bakverk. Har du ett litet hushåll kan en mindre storlek förstås också göra jobbet och vice versa.
Emaljen
Antingen väljer du en gjutjärnsgryta med eller utan inre emalj. Grytor med emalj är idealisk för grytor, matlagning och bakning, då ytan är slät. För denna typ av emalj bör beredningen ske vid låga till medelhöga temperaturer. Väljer du däremot den utan emalj får du en grövre gryta. Denna typ av emalj är idealisk för ingredienser som kräver hög yttertemperatur och rätter som ska stekas.