Recept på glutenfri bakverk och bröd

Att baka glutenfritt kan kännas som en utmaning till en början – men det är fullt möjligt att skapa fantastiskt goda bakverk och bröd även utan vetemjöl. Oavsett om du själv har celiaki, är glutenintolerant, känslig för gluten eller helt enkelt vill prova nya alternativ, så finns det massor av recept, tekniker och ingredienser som hjälper dig lyckas i det glutenfria köket.

I det här inlägget går vi igenom allt du behöver veta om glutenfri bakning, från hur olika mjölsorter fungerar till receptidéer för både söta bakverk och matiga bröd.

Köpa porslin och köksredskap online

vett och etikett regler


🌾 Vad är glutenfritt?

Gluten är ett protein som finns naturligt i vete, råg och korn. Det är det som ger degen sin elasticitet och binder ihop bröd så att det får den där härligt sega konsistensen. När man tar bort gluten behöver man därför ersätta det med andra strukturgivande ingredienser – ofta en kombination av olika mjölsorter, stärkelse och ibland psylliumfröskal eller fiberhusk.


🛒 Vanliga glutenfria mjölsorter och ingredienser:

Mjöler:

  • Rismjöl: neutralt och lätt mjöl, bra bas.

  • Majsmjöl: ger gul färg och lite sötma.

  • Bovetemjöl: mustig smak, passar bra till bröd.

  • Mandelmjöl: proteinrikt och naturligt glutenfritt.

  • Havremjöl (ren havre): fiberrikt och mild smak.

  • Kokosmjöl: absorberar mycket vätska, används sparsamt.

  • Teffmjöl, hirs, quinoa: näringsrika alternativ för bröd.

Bindemedel:

  • Psylliumfröskal/Fiberhusk: ger struktur och elasticitet.

  • Xantangummi: vanligt i kommersiella bakverk.

  • Chiafrön/linfrön (blötlagda): naturliga bindemedel.

Tips:

  • Glutenfritt mjöl beter sig olika. Det är oftast bäst att blanda flera sorter för bästa resultat.

  • Använd gärna recept som är skapade för glutenfritt – att bara byta ut vetemjöl i ett traditionellt recept fungerar sällan bra.


🍞 Glutenfritt bröd – recept & tips

Att baka bröd utan gluten kräver en annan teknik, men det går att få både saftiga, luftiga limpor och krispiga frallor.

Recept: Saftig glutenfri frölimpa

Ingredienser:

  • 3 dl rismjöl

  • 2 dl majsmjöl

  • 1 dl solrosfrön

  • 1 dl linfrön

  • 2 msk psylliumfröskal

  • 1 tsk salt

  • 1 msk honung

  • 1 paket jäst

  • 5 dl ljummet vatten

  • 2 msk olja

Gör så här:

  1. Lös upp jästen i ljummet vatten, tillsätt honung.

  2. Rör ner mjöler, frön, psyllium, olja och salt.

  3. Låt svälla i 10–15 minuter.

  4. Häll degen i en form med bakplåtspapper, jämna till.

  5. Jäs i ca 45 minuter.

  6. Grädda i 200°C i ca 40–45 minuter.

  7. Låt svalna helt innan du skär.

👉 Detta bröd blir saftigt tack vare frön och psyllium, och passar utmärkt med ost eller hummus!


🧁 Glutenfria bakverk – söta recept

Att baka sötsaker utan gluten går alldeles utmärkt – vissa blir till och med godare än originalet.

Recept: Glutenfria chokladmuffins

Ingredienser:

  • 2 ägg

  • 1 dl strösocker

  • 1 dl brunt socker

  • 2 dl mandelmjöl

  • 0,5 dl kakao

  • 1 tsk bakpulver

  • 1 nypa salt

  • 1 tsk vaniljpulver

  • 100 g smält smör eller kokosolja

  • 0,5 dl mjölk (eller växtbaserad)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°C.

  2. Vispa ägg och socker pösigt.

  3. Rör ner mandelmjöl, kakao, bakpulver, salt, vanilj.

  4. Tillsätt smör och mjölk, rör till jämn smet.

  5. Fördela i muffinsformar, grädda ca 15 minuter.

✨ Servera med bär och vispad grädde eller glass!


Recept: Glutenfria kolakakor

Ingredienser:

  • 100 g smör

  • 1 dl strösocker

  • 1 msk sirap

  • 2 dl glutenfri mjölmix (eller 1 dl rismjöl + 1 dl majsmjöl)

  • 1 tsk bakpulver

  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°C.

  2. Rör ihop alla ingredienser till en smidig deg.

  3. Forma två längder på bakplåtspapper.

  4. Platta till något, grädda i 10–12 minuter.

  5. Skär i sneda bitar direkt ur ugnen, låt svalna.


🧠 Smart att tänka på:

  • Testa små satser först när du provar nya recept.

  • Använd våg istället för mått, särskilt med glutenfria mjöler.

  • Förvara bröd i frysen och tina det i skivor – glutenfritt torkar snabbt i rumstemperatur.

  • Kalljäsning eller fördeg kan förbättra smak och konsistens.


🎉 Perfekt för fika, kalas eller vardag

Glutenfria bakverk passar alla – även den som inte har glutenintolerans kommer att uppskatta en saftig brownie, en knaprig småkaka eller ett gott hembakat bröd. Det är en konst att bemästra, men med rätt recept, tålamod och variation i ingredienserna får du till bakning som både är god och näringsrik.


Vill du ha fler recept – till exempel en glutenfri prinsesstårta, pizzadeg eller pepparkakor? Jag hjälper dig gärna vidare!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *