Hur man gör en god espresso

Espresso är grunden för hela vår kaffekultur, men hur gör man en god espresso egentligen? När det kommer till att göra espresso ger träning färdighet. Det krävs en viss personlighet för att bli en riktig mästare, men när du har behärskat tekniken och har rätt verktyg tillgängliga blir det genast lättare. När du träffar den perfekta balansen kommer du att kunna smaka en balanserad sötma och djup i en sublim harmoni med varandra.

Vad du behöver använda

  • Kaffebönor
  • Espressomaskin
  • Espressokopp
  • Dubbelfilter + filterhållare
  • Kaffekvarn
  • Våg
  • Stämpel

Steg 1

Du måste börja med att ta bort ditt portafilter från din espressomaskin och sedan placera det på en våg och 0-ställa vågen.

 

Steg 2

Rengör din espressomaskin noggrant med varmt vatten. (TIPS: se till att maskinen är uppvärmd och låt vattnet rinna i 2–5 sekunder).

Steg 3

Om du gör en dubbel shot, mal 18–21 gram kaffe i ditt dubbelfilter. För det bästa och mest välbalanserade resultatet krävs det att din kvarn är rätt inställd, vilket kan ta flera försök.

 

Steg 4

Du kan ta bort överflödigt kaffe genom att använda fingret. Vi rekommenderar att du stryker uppifrån och ner och från sida till sida för den mest effektiva fördelningen.

 

Steg 5

Du måste sedan placera ditt portafilter på en ren och jämn yta. Knacka sedan 2–3 gånger på varje sida av portafiltret med din stämpel för att jämna ut det sista. Placera din stämpel plant med kaffet och pressa neråt.

 

Du behöver inte pressa extremt hårt då vi bara är ute för att jämna ut kaffet jämnt. Vi rekommenderar att du pressar med 5–15 kilo och avslutar med att snurra stämpeln. Detta "polerar" ytan för en jämn fördelning.

 

Steg 6

Placera sedan ditt portafilter i espressomaskinen för att börja göra din shot. Vi rekommenderar att du extraherar din espresso i en förvärmd espressokopp.

 

Steg 7

Din espressoshot ska gärna rinna långsamt i början, varefter den utvecklas till att flyta i en jämnare ström. Efter 30 sekunder kommer din kaffeextraktion att sluta och din shot börjar tjockna och bli "gulaktig". Du skall stoppa din maskin när denna process börjar.

 

Vissa föredrar att lägga socker i sin shot och rör om precis efter att den är gjord, medan andra kommer att smaka av det direkt efter bryggning, för att få den fulla smaken. Vi överlåter detta till dig. Njut av din perfekta kopp espresso!

 

Hos Kitchenstore hittar du allt ifrån espressomaskiner till kaffekvarnar och mjölkskummare. Utforska vårt espressokopp här!